Opdateret: 28. februar 2017

www.husbilsnytt.se www.bobilnytt.no

Til Forsiden

 
Få nyheder på e-mail - tilmeld dig nu!
Campingferie på Færøerne – del 3 (Vestmanna)

Peer Neslein fortæller:
Vi er nået til vores 3. og sidste dag på Færøerne og vi har planlagt at vi vil lade campingvognene blive stående på campingpladsen i Torshavn, hvor vi betaler 140 pr. døgn for vogn og 2 personer uden strøm. På kortet kan du se vores rute på ca. 40 km fra Torshavn til Vestmanna, hvor vi har reserveret plads på en lille turbåd, som skal tage os på en tur langs kysten.


Vi er kørt til Vestmanna og har betalt kr. 275 pr. person for en 2 timers sejltur med guide. Lige nu står vi og kigger nærmere på båden vi skal sejle med.

Her er båden hvor der er plads både indendørs. På det øverste dæk og på agterdækket.

Vi er alle kommet ombord sammen med andre turister og sejler langs med fjeldet, meget tæt på. Guiden fortæller at fjeldet går 200 meter lige ned ved vandoverfladen, så skipperen kan sagtens sejle så tæt på.

Vi kommer lidt længere ud på fjorden hvor vinden er frisk, så Margit og Richardt ifører sig deres islandske tophuer med pisk i nakken. Det skal Margit lige have et billede af, da Richardt vist ikke er helt vild med sin hue med pisk i nakken. Men de er dejligt varme.

Fårene går på de stejle fjeldsider, flere steder flere hundrede meter over havet. Guiden fortæller, at fårene er født på disse fjeldsider og det er meget sjældent at et får falder ned.

Her ser du nogle af de grønne fjeldsider hvor der går får hele vejen op. Her sover de også.

Der bliver sendt sikkerhedshjelme rundt til alle passagererne, da vi skal sejle ind mellem fjeldene hvor der nemt kan falde sten ned fra flere hundrede meters højde. Det kan f.eks skyldes en fugl der har rede på fjeldsiden.

Vi er nået ud af fjorden og sejler på det åbne havn, hvor dønninger og bølger hamrer ind mod fjeldene og igen sejler skipperen meget tæt på. Man kan ikke lade være med at tænke på at skibet nødigt skal løftes ind på et skær.

Vi er sejlet ind mellem fjeldene i en lille bugt, hvor fjeldsiderne rejser sig flere hundrede meter lodret op over vores hoveder.

Nogle passagerer har valgt at blive på bagdækket hvor der er mere læ.

Skyerne kommer og går hele tiden så landskabet ændrer sig konstant. Klippen i midten kaldes iøvrigt ”Elefanten”. Du kan sikkert se hvorfor.

Igen sejler skipperen meget tæt på skær som stikker op af havoverfladen.

Og umiddelbart efter forsvinder havet og afslører et større skær.

Her er vi sejlet ind i en lille bugt hvor vandet er grønt. Inde mellem klipperne er der læ og stille.

Båden drejer rundt på stedet så alle kan se og opleve den grønne bugt.

Vi er igen ude på det store hav, mens skyer og blå himmel kæmper om overtaget. Der kommer også pludselig en byge, men oplevelsen med at sejle ind og ud langs de kæmpe fjelde er så stor at ingen tager sig af regnen, lige bortset fra os der fotograferer  har travl med at tørre vand af objektiver og kameraer. Her er det Henning der er i gang med at fotografere de mange motiver der skifter konstant.

Dystre, men smukke klippepartier.

Kystlinien skifter konstant form.

Vi følges hele tiden af fugle der hænger i luften og følger vores båd.

Vi er på vej hen mod en grotte som guiden fortæller vi skal sejle ind i. Vi får besked på at sidde ned, når vi sejler ind, da der ikke er meget plads inde i mørket. Jeg beslutter at filme denne sekvens som du kan se på YouTube: www.youtube.com eller på Facebook: www.facebook.com

Her er et billede fra filmen hvor vi sejler inde i hulen. Det var en kæmpe oplevelse.

Vi er igen ude på det storslåede hav med udsigt til rækkevis af fjelde og skyer.

Her er nogle af de informationer jeg har modtaget om fuglene:
Dear Peer,
Fuglens navn er "FÝLL" og it anned navn er "MÚKKI".  Begge navn er islandsk.
Og so er de agso "Fulmarus glacialis"  (Wikipedia).
Venlig hilsen
Birgir Halldórsson.

Fuglene på Bulbjerg
Den stejle, utilgængelige klint er Danmarks eneste fuglefjeld og yngleplads for op til 500 par af den nordatlantiske mågefugl Riden, som også kaldes den tretåede måge. Den sjældne mallemuk yngler også på Bulbjerg, omend i mindre målestok. Mallemukken er ikke en mågefugl som Riden, men er derimod i familie med Albatrossen. Det ses tydeligt når den på helt stive vinger svæver over vandet, selv i hård vind. Mallemukken kendes desuden fra Riden ved det lille rør den har ovenpå næbbet. Røret bruges til at udskille salt fra havvandet. Begge fugle er tilpasset livet på havet og har specialiseret sig i at bygge reder på de små hylder og fremspring der findes på klipper, fjelde og klinter.
Mvh. Bitten Laursen

Hej Peer
Den måge du spørger til er en Mallemuk, jeg vedlægger lige lidt info om den, som du kan læse skal man ikke komme for tæt på den da den da den benytter en meget ildelugtende væske til at forsvare sig mod fjender med.
Og fænomenet oplevede jeg på et fuglefjeld i Norge, hvor jeg kom lidt for tæt på den for at tage billeder, og selv om den ikke ramte kunne jeg tydeligt lugte det ganske fælt.
Vh
Per Jespersen – tidligere skribent for campingferie…

Hej Peer
Du har lige fotograferet en MALLEMUK.
Der er mange af dem omkring Island. Har selv taget billeder af den og andre havfugle, da jeg var på fugletur på Island for nogle år tilbage.
MVH
Birger Hultengren

Hej Peer
Mågefuglen er en Mallemuk. Skulle gerne have en rørlignende genstand oven på næbbet. Det kan man ikke se på dit billede. Den hører til Stormfuglene. Kom ikke nær på reder eller unger. Fuglen udsender en ildelugtende stråle. Den kan også ses i Danmark ved Bulbjerg. Svanerne er rigtig nok sangsvaner.
En spændendende og flot tur i øvrigt. Følger med hver dag.
mvh John Erik

Hej hej.
Fuglen I har på billedet er en Havhestur (Færøskt) og
Mallemuk (Dansk) jeg er ikki helt sikker, men jeg tror ikki at der er talen
om en mågefugl. På Færøerne bliver det spist rigtig mange mallemuk unger (Nátar) og sesongen starter omkring første blæst efter den 15 august og den strekker sig til ungerne er blevet så slanke at de kan komme op fra vandet og flyve selv. Da er det ikke muligt at fange dem fra både med fuglestang(Glúpur).
Det var så lidt om mallemuken og hvad den bliver brugt til på Færøerne.
Vh.
Bogi Joensen.

Hej Peer
Det er en Mallemuk !  
Mvh. Erik Røjgaard.

Hej Peer
"Fyll" er det islandske navn for Mallemuk. Bare spørg mig.
På norsk hedder den en "Havhest"
Sjovt navn, ikke.
Nu må jeres tur snart være slut.
Har nydt dine billeder--- det var ligesom at være der selv.
Og dejlige minder dukkede op.
God hjemtur og hils Lisbeth.
Birger HultengrenDer er mange huler langs kysten og flere steder stikker skibberen næsen af skibet ind.

Så er vi på vej tilbage mod Vestmanna. De 2 timer er fløjet afsted og skipperen giver fuld gas, så vi kan være i havn til tiden. Igen sejler vi meget meget tæt på klipperne, men skipperen kender kysten som sin egen bukselomme, så vi føler os meget sikre.

På vej tilbage mod Torshavn ser jeg disse 2 færøske campingvogne der som de eneste er stillet ned til en fjord. Der er masser af plads, men de holder meget tæt. Bemærk også de stropper der er spændt på støttebene på vognen til venstre. Så jeg må gætte at vognene placeres så tæt for at vindstød ikke skal vælte vognene eller rykke forteltet af. Det kan jeg forresten få klarhed over lidt senere i dag, hvor jeg skal mødes med www.camping.fo som er Færøernes eneste campingforening og organisation.

Jeg holder møde med bestyrelsen for www.camping.fo for at vi sammen kan finde frem til et samarbejde til gavn for alle parter. Det er bl.a. Camping.fo som har hjulpet Campingferie.dk med at planlægge vores ophold og rejserute på Færøerne. Så tak til foreningen for deres hjælp.
Efter en rigtig god snak og et solidt måltid har vi fundet en række punkter hvor vi kan hjælpe hinanden. Jeg får også forklaringen på de tæt opstillede campingvogne. Der er ingen 3-metersregler på Færøerne og kraftige vindstød (dog mest om vinteren) kan rykke rundt på campingvogne. Da vejert kan skifte hurtigt er de 2 vogne sikkert opstillet så de kan blive stående ugen over, så familierne kan komme tilbage til dem næste weekend.
Camping.fo arbejder på at skabe bedre forhold for både Fælrøske campister, men også sikre bedre faciliteter for campister som os fra Danmark der ønsker at campere på Færøerne. Forningen arbejdre bl.a. på et campingkort med oversigt over campingpladser og veje som kan køres med campingvogne, så man ikke kommer ud på små veje.


Efter et positivt møde hvor vi har aftalt en række punkter vi skal samarbejde om, er det desværre tid til at sige farvel, men på gensyn, da vi nu har indledt et samarbejde, som gerne skulle være til gavn for både færøske campister der besøger Danmark og Europa, men også danske og andre europæiske campister der ønsker at besøge Færøerne. Det skal jeg nok vende tilbage med yderligere information om senere.
Fra venstre ser du Lars Bisgaard, Ivan Skorheim, Oddmar Olsson, Peer Neslein og Hans Òli Viberg.

Vi er tjekket ind hos Smyril Line i Torshavn, hvor færgen Norröna glider ind i færgelejet. Klokken er 21.00 og kl. 23.30 sejler færgen igen, med kurs mod Hirtshals, hvor vi anløber ca. 30 timer senere.
På vej hjem på færgen, holder vi en afslutningsmiddag for alle deltagerne på turen til Island og Færøerne og siger tusinde tak for hyggeligt samvær i de 3 uger vi har rejst sammen.
Også tak til dig der har fulgt vores rejse på nettet.

Tak for de mange mail jeg har modtaget omkring hvilke fugle vi har set.

Venlig hilsen
Lisbeth & Peer Neslein
Campingferie.dk
Autocampernyt.dk


Relaterede artikler:

Campingferie på Færøerne – del 1 (Torshavn og omegn)

Campingferie på Færøerne – del 2 (Udflugter)

Om autocamper-nyt.dk | info@autocamper-nyt.dk | 2005 © Neslein Kommunikation ApS