Opdateret: 28. februar 2017

www.husbilsnytt.se www.bobilnytt.no

Til Forsiden

 
Få nyheder på e-mail - tilmeld dig nu!
Leje af autocamper

I Danmark er det de færreste der har økonomiske overskud til at eje en autocamper. Men det skal ikke afholde dig fra at prøve det.

Autocamperferie er nok, sammen med ferie i bil eller på motorcykel med telt, den mest mobile ferieform der findes.


Der er flere steder i Danmark du kan leje autocamper, f.eks. ved en af de 16 autocamperforhandlere, der er medlem af Campingbranchen. De fleste udlejere har også en udlejningsafdeling i Tyskland, og enkelte en i Sverige.

Der er en række oplagte spørgsmål, som er nødvendig at finde svar på, før du kan tage familien med ud på en spændende og oplevelsesrig ferie, f.eks.:
Hvad skal du være opmærksom på, før du lejer?
Hvor skal ferien gå hen?
Hvor meget koster det?
Er det bedst at leje i Danmark, i Tyskland eller Sverige?
Er det nemt at køre med autocamper?
Må jeg køre overalt i Europa?

Men der er mange andre spørgsmål der kræver svar. På disse sider vil vi beskrive forholdene hos Neergaard Camping i Hedehusene, så du kan få en ide om havde du skal være opmærksom på. Forholdene er ikke ens hos de 16 udlejere, men der er alligevel en hel del fælles træk. Uanset hvor du lejer, så er det altid en god ide at sætte sig grundigt ind i forholdene, før du lejer.  

Hvad kan jeg leje?
Før du lejer?
Udlevering og pakning af autocamper.
Kørsel med autocamper.
Aflevering af autocamperen.  Hvad kan jeg leje?

Hos Neergaards Camping kan vælge at leje fra forretningen i Hedehusene, i Burg på Fehmarn eller fra Malmö i Sverige. I Hedehusene kan du leje 12 forskellige campere med 2 til 7 sovepladser. I Tyskland er der 13 forskellige indretninger og i Sverige 10. Fordelen ved at leje fra Hedehusene er, at så kan du også køre rundt i Danmark. Hvis du lejer i Tyskland eller Sverige må du kun køre gennem Danmark som transitkørsel. Lejeprisen er afhængig af hvilket land vognen er indregistreret i.
  


Last minute trip.

Neergaard Camping forsøger de hele tiden at udvikle markedet, så det er muligt for så mange som muligt at prøve autocamperferie. I lavsæsonen kan du leje en camper en weekend - Neergaard kalder det en ”Last minute Trip”. Ideen er, at du kan ringe fra 3 dage før normal lejedag, som er fredag. Autocamperen skal afhentes fredag kl. 12.00 og  afleveres igen om mandagen senest kl. 12.00. Lejeprisen er inkl. 900 km. kørsel. Men husk på, at reservation først kan ske 3 dage før start. Hvis du ikke er sikker på om du er til autocamperferie, så er dette en god mulighed for at prøve ferieformen.

Gruppe B.

Som noget nyt i 2006 kan du nu leje en autocamper i det Neergaard Camping kalder Gruppe B, hvilket er en camper i fuld funktionsdygtig stand, der dog kan være af ældre dato. I gruppe B er lejen mindst 2 uger.

Før du lejer.

Her er en række tips, som du skal være opmærksom over, når du lejer en autocamper. Husk altid at læse lejebetingelserne grundigt, og husk at tegne forsikringer, der kan kan spare dig for mange ærgrelser.
Når du skal leje, er det vigtigt at du sætter dig grundigt ind i lejeforhold og priser inden du bestiller camperen. Indledningsvis er det en god ide at besøge udlejeren og se hvorledes modellerne er indrettet. Betingelserne for leje er ikke svære at forstå, men der er mange specifikke forhold du skal tage stilling til.

Betingelser, forsikring og regler.

Hos Neergaard er det sådan, at når du lejer camperen i en uge, må du køre 2000 km. Lejer du i 2 må du køre 4000 km. Ekstra kilometer udover det, du må køre, koster 2 kr. pr. km. Lejer du mere end 2 uger, er der fri kilometre. I ugerne 27, 28 og 29 er mindste lejeperiode 2 uger. Andre udlejere har f.eks. fri kilometre. Du er derfor nødt til selv at tjekke de forskellige tilbud. Når du sammenligner priser, skal du huske at medtage transporten fra din bopæl til udlejeren, eller det sted hvor camperen udleveres fra, med i din samlede beregning.

Du kan kun leje en autocamper hos Neergaard hvis du er over 21 år og har haft kørekort til bil i 2 år. Hvis I er flere der skal køre camperen, skal kørekort for alle, som skal være chauffør, medbringes ved lejemodtagelsen. Både for at udlejer kan kontrollere, at de nu har et kørekort, og for at tage en kopi af kortet som dokumentation.

Du skal indbetale et depositum for lejeperioden. Det er derfor en god ide at tegne en afbestillingsforsikring, hvis du skulle bliver forhindret i at gennemføre turen. Det er vigtigt at sætte dig ind i alle forsikringsforhold. F.eks. anbefales det også at at tegne en selvrisikoforsikring, så evt. skader ikke vælter feriebudgettet. Der er flere forsikringstyper at vælge imellem, så læs betingelserne grundigt.

Du skal også være opmærksom på, at selvforskyldte skader ikke er dækket af forsikringen. Selvforskyldte skader er bl.a. skader på møbler og inventar i kabinen, og hvis du f.eks. hælder diesel i vandtanken, benzin på en dieselbil og lignende. Det er heller ikke alle lande i Europa du kan køre rundt i. Årsagen til dette er gerne rent forsikringsmæssige, og derfor skal du huske at kontrollere dette inde du lejer.


Vær også opmærksom på, at hvis du afleverer camperen for sent efter ferien, kommer du til at betale ekstra pr. påbegyndt time. Du skal aflevere camperen i rengjort stand, så husk at sætte tid af i ferieplanen til rengøring efter at I er kommet hjem.

Udlevering og pakning af autocamper.

Hos Neergaard Camping får du tilsendt en instruktions DVD når du har forudbetalt lejen. Så kan du sidde derhjemme i ro og mag og få gennemgået autocamperen og dens udstyr. Du kan også købe en DVD hos www.campingferie.dk. Se mere her.
Når du henter autocamperen hos udlejeren bliver dens udstyr og tilbehør gennemgået for dig af en medarbejder. Det tager typisk en times tid, og her er det vigtigt at du bagefter er sikker på hvordan de forskellige ting virker.

Lær at betjene udstyr til vand, varme & sanitet - og prøv det, hvis du er usikker på om du kan. Når du står i Sydfrankrig, er det ærgerligt ikke at kunne tømme spildevand ud, bare fordi du troede, at du sagtens kunne betjene dens håndtag. Du kan være heldig at møde en anden autocamperturist, der kører rundt i samme mærke eller være i nærheden af en autocamperforhandler, der kan hjælpe dig. Men omvendt kan du risikere, at ødelægge håndtag eller lukkemekanismen, så spørg og prøv hellere en gang for meget, end en gang for lidt.

Vær også omhyggelig med at lære funktionerne i autocamperens betjenings- og kontrolpanel. Panelet sidder gerne i nærheden af døren, og der er mange knapper og kontrollys at vælge imellem. F.eks. er det meget rart at kunne finde ud af om der er strøm nok på bodelen eller der skal tilsluttes strøm fra lysnettet. Det er også meget rart at vid, at du ikke kommer til at slukke på hovedafbryderen, og dermed for også køleskab og fryser.

Lær hvordan du får varme, både i førerhus og bodel. I nogle autocampere må  varmeapparatet i bodelen f.eks. ikke være tændt under kørsel. Så husk ekstra tæpper, hvis turen går til områder, hvor det kan være køligt. Lær at rede alle senge. I de faste senge er det let nok, men hvis der skal redes op i alkover med hæve/sænke bund og dinetter, så er det vigtigt du ved hvordan det gøres.

Husk også selve bildelen. Hvor kontrollerer og hælder du diesel/benzin, sprinklervæske, kølervæske, motorolie, andre væsker på? Er der varme i spejlene? Hvordan indstilles de? Hvordan betjener du klimaanlæg og autoradio? Hvordan skifter du hjul? Hvor ligger donkraften? Hvor ligger reservehjulet og hvordan tages det af?

Kontroller til sidst autocamperen grundigt for ridser, skrammer og buler - både indvendigt og udvendigt. Du må forudse, at tidligere lejere måske har ridset og skrammet den, men der er ingen grund til at du kommer til at hænge på skaden, fordi du ikke synes der var tid til at kontrollere det. Personalet er generelt meget omhyggelige med at kontrollere autocamperne, når de kommer hjem. Men især i højsæsonen kan det godt gå stærkt, når der skal modtages 10 autocampere inden kl. 12, og de skal kontrolleres og udleveres igen få timer efter.

Pakning af autocamperen.

Det er vigtigt at du får pakket autocamperen rigtigt. Læg derfor en plan – før du pakker. Tjek antal og størrelse på skabe og magasiner, f.eks. når du besøger udlejeren. Hvis I er flere på tur, så forsøg at give hver deltager sit eget skab. Det er med til at holde orden.

Tag kun det mest nødvendigt med i køkken og toiletrum. Find ud af hvor er der plads til sengetøj når der ikke er redt op i dinetten. Tænk på hvor jeres sko kan være, når de ikke sidder på jeres fødder. Der skal ikke meget til, før gulvet flyder med sko, legetøj og tasker. Tænk også på hvor du anbringer TV, campingbord, campingstole og cykler. Husk ekstra 230 V. ledninger og vinduesskraber, klude, vandkande m.v. til bilen.

Kørsel med autocamper.

Inden du kører ud på landevejen, så brug lige en times tid, hvor du øver dig på at køre med autocamperen. Prøv også at køre ind på en parkeringsplads og holde i båsene, så du ved hvor meget den fylder. Tag en hjælper med. Især når der skal bakkes, er det vigtigt at du har en hjælper, der står uden for camperen. Selv om du er vant til at køre med bus, kassevogn eller lastbil, så er det vigtigt du får prøvet det.


Er I flere der skal køre, så husk på at alle skal prøve autocamperen før i kører hjemmefra. Det er ikke så sjovt at stå nede midt i Tyskland på vej mod Italien en mørk regnfuld aften og skulle køre autocamper for første gang, mens de andre sidder og småsover på deres pladser.

Når du kører, så husk at tage det roligt – du har jo fri. Husk at holde hyppige pauser, og pas på med at køre for stærkt, autocamperen er større og tungere end din bil. Husk at alle skal have sikkerhedssele på. I nogle modeller er bagudvendte og der kun sidevendte bænke: Her er det sjovt nok ikke et lovkrav at der er monteret seler. Sikkert nok fordi der ikke findes sikkerhedsseler til dens slags sæder. Heldigvis findes der ekstramonteret seler i nogle campere - et stort plus for sikkerheden. Men du må ikke tage flere med i camperen, end det antal den er godkendt til. Heller ikke selv om der er flere siddepladser. En autocamper er nemlig godkendt til et bestemt antal personer, og dette tal må ikke overskrides. Så husk sætte dig ind i reglerne for den enkelte camper.

Pak alt løst ned, også sko, for det roder hurtigt og husk at holde alle vinduer og lemme lukket når du kører. Skal du have frisk luft, så brug fordørenes vinduer, de andre blæser bare af. Hvis du kører over 100 km/t. med en åben tagluge, så tænk på, at det svarer til en kraftig storm eller orkan. Brug altid camperens spejle under kørsel – især det højre. Pas meget på ved højresving, for det er ikke alle cyklister, der lader dig kommer rundt om hjørnet før de kører ligeud. Skal der bakke, så brug en hjælper som står uden for og ser ind bag autocamperen.

Når du skal overnatte.

Campingplads, rasteplads eller ”et stille sted”. Tænk dig om en ekstra gang før du sover på et af de såkaldte "gratis steder”. Har du råd til at leje en autocamper, bør du også have råd til overnatning på en campingplads. Diskussionen blandt erfarne autocamperfolk har kørt i mange år. Nogen har aldrig oplevet indbrud, eller indbrudsforsøg, andre har oplevet de flere gange. Vær på den sikre side, og søg ind hvor der er opsyn. Det er altid det sikreste. Danmark er nok "et sikkert land", men vi læser hver somme i avisen om overfald og indbrud, så hvorfor tage chancen. Tænk også på, at selv om der er roligt på havnen om aftenen, så kan det god være, at du holder lige midt i depotets opmarchplads eller midt på personalets parkeringspladser, og må flytte camperen kl. 5 om morgenen, som hollænderne på ovenstående plads.

Der er mange steder, hvor du kan komme ind til "autocamperpriser". Brug Quickcamp pladserne, hvor du kan ankomme sent og køre tidligt. Nogen synes det er billigt, andre det er for dyrt. Men en skade eller ærgrelser, der kan sætte sig på liv og sjæl, kan aldrig opvejes af en daglig udgift på  250 kr. - ofte billigere - nogen gange dyrere.

Når du kommer til campingpladsen, så find en enhed, der er så plan som muligt. Brug vognens kiler, hvis det er nødvendigt. Du sover dårligt i en skæv seng. Kik også på enhedens underlag. Det er irriterende at køre fast, og besværligt at komme fri. Sæt dig ind i campingpladsens regler og forskellige påbud. Der er til for at alle kan føle sig hjemme.

Når du holder pauser.

Skal du sydpå, kan det være en ide at lade én blive tilbage i camperen, hvis I skal ind og handle eller på restaurant. Det anbefales af mange. I enkelte områder nordpå, gælder det samme. Søg mere information i Internettets forskellige portaler og debatfora.

Hvis du holde ind "et roligt sted", så husk at rydde opefter dig. Selv om det sikkert kun er skrøner, så taler mange om, at det er autocamperfolket der skyld i meget skovsvineri. Der skal 1000 gode hændelser til at opveje én uheldig. Husk at respektere reglerne for grilning og anden omgang med åben ild. Store skovområder er gået tabt på grund af tankeløshed. Autocampister er helt sikkert lige så ansvarlige i naturen, som de fleste andre der kommer der. Men fordi de er så mobile som de er, og fordi de ofte kun kommer det samme sted én gang, så får de skylden. Sikkert fordi de ikke kan forsvare sig.

Aflevering af autocamperen.

Når ferien er slut, skal du huske at komme hjem i så god tid, at du kan nå at tømme og rengøre autocamperen. Du skal huske at tømme vand, spildevands- og toilettets fækalietank. Det gøres bedst på en af de store rastepladser nær storbyerne. Hvis du ikke kan komme af med fækalietanken i nærheden af der hvor du bor, så tøm den på den sidste campingplads du besøger. Og brug andre toiletter på hjemturen.


Når alle skabe og tanke er tømt, så skal du rengøre autocamperen indvendigt. Brug et godt, men ikke for stærkt rensemiddel, f.eks. opvaskemiddel eller en mild Ajax-opløsning. Start for oven og gå nedefter. Husk også at tørre af inde i skabe og skuffer. Start med en fugtig klud, og tør efter med en tør. Har du lejet en autocamper, hvor der er køkken- og sengetøj i, så husk at lufte ud og gøre det hele rent.

Når autocamperen er gjort ren, så husk at få den tanket helt op på vej tilbage til udlejeren. Er den ikke det, vil udlejere tanke den op, og fratrække beløbet fra dit depositum. Når du aflevere den, så bliver den gennemgået sammen med en medarbejder. Det er også nu du skal aflevere nøgler, ejerbevis og forsikringspapirer. Er noget gået i stykker, så fortæl det med det sammen. Der opstår let pinlige situationer, hvis du forsøger at "overse noget du allerede ved". Det er jo også meget rart at kunne vende tilbage til samme udlejer igen, især hvis du har været glad for ferieformen.

Hvis du følger rådene i dette tema, så er der en god chance for at du får en spændende og vanedannende rejseoplevelse. Her på autocampernyt.dk kan du læse meget mere om autocampere, og du finder også genvej til de 12 autocamperforhandlere, der er medlem af Campingbranchen. Rigtig god tur rundt i Europa.

Her kan du leje autocamere:
www.campingudlejning.dk

Om autocamper-nyt.dk | info@autocamper-nyt.dk | 2005 © Neslein Kommunikation ApS